Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (3)Журнали та продовжувані видання (2)
Пошуковий запит: (<.>A=Сиза О$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 19
Представлено документи з 1 до 19

      
Категорія:    
1.

Старчак В. Г. 
Некондиційні пестициди у композиціях на промислових відходах для протикорозійних матеріалів (Огляд) / В. Г. Старчак, С. А. Наумчик, І. А. Костенко, Ж. В. Замай, О. І. Сиза // Экотехнологии и ресурсосбережение. - 2000. - № 3. - С. 31-36. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.

Показано можливість вирішення актуальних задач ресурсозбереження і техногенної безпеки України. Для цього запропоновано використовувати інгібуючі композиції та інгібітовані захисні покриття, одержані завдяки утилізації промислових відходів та некондиційних пестицидів. Здійснено системний аналіз MNDO - РМЗ, екологічну і санітарно-гігієнічну оцінку цих протикорозійних матеріалів.


Ключ. слова: некондиційні пестициди, промислові відходи, протикорозійні матеріали
Індекс рубрикатора НБУВ: К662

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Сиза О. І. 
Утилізація багатотонажних відходів у композиціях на основі модифікованих епоксидних олігомерів / О. І. Сиза, В. Г. Старчак, Л. І. Бойко, О. П. Третяк, С. Д. Цибуля // Фіз.-хім. механіка матеріалів. - 1999. - 35, № 1. - С. 90-94. - Бібліогр.: 26 назв. - укp.

Исследованы защитные покрытия на основе модифицированных епоксидных олигомеров с добавками отходов ЧПО "Химволокно" и РГХП "Азот" и синергистов - производных бензамидазола. Показано, что утилизация отходов дает 50%-ю экономию дефицитных эпоксидных смол, а разработанна рецептура ингибированных защитных покрытий (ИЗП) обеспечивает повышение их противокоррозионной активности за счет увеличения частных эффектов ингибирования, в особенности - блокировочного. Рост химического сопротивления стали с ИЗП малоцикловой усталости связан с пластификацией образующихся на поверхности металла полимерных металлохелатных пленок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л710.94

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29109 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Старчак В. Г. 
Хімічні основи трансформації некондиційних пестицидів у складі протикорозійних матеріалів / В. Г. Старчак, Н. П. Буяльська, О. І. Сиза, С. Д. Цибуля, Л. М. Никитенко // Экотехнологии и ресурсосбережение. - 2003. - № 6. - С. 34-38. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

На прикладі чотирьох некондиційних пестицидів триазинового ряду та п'яти триазинів, одержаних трансформацією некондиційних пестицидів, науково обгрунтовано хімічні основи трансформації сполук у складі протикорозійних матеріалів як ефективний шлях зменшення їх екологічної небезпеки.


Ключ. слова: утилізація відходів, некондиційні пестициди, модифіковані захисні покриття
Індекс рубрикатора НБУВ: Л33-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Гуменюк О. Л. 
Ефективність похідних 2-тіохінізолін-4-она в протикорозійному захисті сталі в агресивних середовищах / О. Л. Гуменюк, О. І. Сиза, Л. Ю. Чумакова, В. І. Кирюшко // Экотехнологии и ресурсосбережение. - 2005. - № 2. - С. 18-22. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.


Ключ. слова: інгібітор корозії, похідні 2-тіохіназолін-4-она, ефект синергічної дії
Індекс рубрикатора НБУВ: К66-14 + К662

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Гуменюк О. Л. 
Інгібіторний захист сталей у кислих та нейтральних середовищах похідними 2-меркаптобензімідазолу / О. Л. Гуменюк, О. І. Сиза, О. М. Красовський // Фіз.-хім. механіка матеріалів. - 2007. - 43, № 1. - С. 85-93. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: К662 + К66-12

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29109 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
6.

Гуменюк О. Л. 
Механізм протикорозійної дії N-, O-, S-вмісних гетероциклічних сполук в кислих, нейтральних та лужних середовищах / О. Л. Гуменюк, О. І. Сиза, О. М. Красовський // Вісн. Донец. ун-ту. Сер. А. Природн. науки. - 2005. - № 2. - С. 431-435. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

На основе анализа оже-спектроскопических исследований выяснен механизм противокоррозионного действия N-, O-, S-содержащих гетероциклических соединений (производных 2-меркаптобензимидазола) и композиций на их основе в кислых, нейтральных и щелочных средах. Так, в кислых средах защитное действие связано с образованием комплексных соединений и физической адсорбцией веществ на поверхности металла; в нейтральной среде (3 % NaCl) - с вытеснением анионов активаторов из поверхности стали, что обеспечивает образование равномерной оксидной пленки; в щелочной среде - как с физической адсорбцией, так и с хемосорбцией ингибиторов.


Індекс рубрикатора НБУВ: К66-141 + К662

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69583/Сер.А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Сиза О. І. 
Наноструктурні процеси при інгібіторному захисті сталі модифікованою рослинною олією / О. І. Сиза, О. М. Савченко, О. Д. Сміян, Л. М. Капітанчук // Фізика і хімія твердого тіла. - 2006. - 7, № 1. - С. 177-183. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

З'ясовано механізм захисної дії розроблених інгібіторів на основі модифікованої гірчичної олії в 3 % NaCl (ступінь захисту Z = 95 - 98 %). Теоретично обгрунтовано і експериментально доведено механізм утворення наноструктурної плівки на поверхні сталі 20 при інгібіторному захисті. Вперше запропоновано модель структури захисної плівки. Доведено, що вона має товщину 60 - 40 нм, полімолекулярну будову, неоднорідна за хімічним складом.


Індекс рубрикатора НБУВ: К662 + К66-12

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж26618 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Сиза О. І. 
Розробка наукових принципів створення інгібуючих синергічних композицій та модифікованих ними епоксидних покриттів для захисту сталей від корозії : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.17.14 / О. І. Сиза; НАН України. Фіз.-мех. ін-т ім. Г.В.Карпенка. - Л., 2001. - 39 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: К66-12 + К663.42

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА316331 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Курмакова І. М. 
Наноструктурні процеси при інгібуванні корозії сталі нітрогеновмісними конденсованими гетероциклами / І. М. Курмакова, О. І. Сиза, О. О. Королев, Л. М. Капітанчук // Фізика і хімія твердого тіла. - 2012. - 13, № 4. - С. 1058-1063. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

За допомогою методу оже-спектрометрії доведено, що висока захисна дія (більше 90 %) сполук з конденсованим тетраметиленімідазолінієвим, імідазо- та триазолоазепінієвим циклами в кислому хлоридному середовищі обумовлена утворенням наноструктурної плівки (до 20 нм) на поверхні вуглецевої сталі.


Індекс рубрикатора НБУВ: К66-12 + К662

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж26618 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Сиза О. І. 
Йододефіцит і раціональне харчування / О. І. Сиза, О. М. Савченко, М. С. Коваленко, І. О. Тимкова // Техн. науки та технології. - 2015. - № 2. - С. 204-209. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Виявлено, що з 300 обстежених мешканців м. Чернігів на йододефіцит у 80 % не вистачає йоду в організмі, з них у 6,5 % - гостра необхідність прийому йоду. Проведені дослідження харчових продуктів на вміст йоду дозволили розробити необхідні рекомендації щодо раціонального харчування з метою збалансування цього мікроелементу в організмі людини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р120.121.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Савченко О. 
Вплив цикорію, кави, лимонного соку на ферментативну активність дріжджів та якість пшеничного хліба / О. Савченко, О. Сиза, Ю. Зінченко, Т. Деркач, М. Михайлова // Техн. науки та технології. - 2016. - № 1. - С. 228-233. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Досліджено вплив цикорію, кави та лимонного соку на біотехнологічні характеристики пресованих дріжджів. Використання рослинних харчових добавок значно підвищує ферментативну активність хлібопекарських дріжджів: зимазна активність покращується на 24 - 43 %, а мальтазна - на 24 - 42 %. Добавки збагачують хлібобулочні вироби вітамінами, макро- і мікроелементами та покращують якісні показники хліба.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5 + Л83-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Савченко О. 
Фітодобавки на основі зелених паростків пшениці у хлібопекарському виробництві / О. Савченко, О. Сиза, М. Коваленко, О. Купчик // Техн. науки та технології. - 2016. - № 1. - С. 234-239. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Досліджено підвищення біологічної та харчової цінності пшеничного хліба за допомогою введення оздоровчої добавки на основі зелених паростків пшениці. Фітодобавка збагачує вироби вітамінами, макро- і мікроелементами, не викликає зниження споживних та технологічних властивостей хліба. Використання харчової добавки підвищує ферментативну активність дріжджів, що скорочує тривалість технологічного процесу приготування пшеничного хліба.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л837.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Сиза О. 
Порошок з вичавків ягід калини в технології виробництва пшеничного хліба / О. Сиза, О. Савченко, І. Журок, М. Дорожинська // Техн. науки та технології. - 2017. - № 4. - С. 176-188. - Бібліогр.: 23 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
14.

Сиза О. І. 
Нові інгібітори на основі рослинної сировини та закономірності їхньої адсорбції на поверхні сталі / О. І. Сиза, О. М. Савченко, Ю. В. Квашук, Н. А. Штиль, В. М. Челябієва // Фіз.-хім. механіка матеріалів. - 2015. - 51, № 5. - С. 33-42. - Бібліогр.: 24 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: К662 + Л79-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29109 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
15.

Сиза О. 
Ефективність контролю якості харчових продуктів методом тонкошарової хроматографії / О. Сиза, І. Тимкова, О. Савченко, В. Челябієва // Техн. науки та технології. - 2018. - № 1. - С. 150-158. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

За якісним і кількісним складом компонентів у харчових продуктах можна судити, наскільки вони натуральні й безпечні, який у них вміст вітамінів і мікроелементів, як змінюються властивості у процесі технологічної обробки. Для визначення якісного й кількісного складу харчових продуктів використовують методи газорідинної, йонообмінної або рідинної хроматографії високої роздільної здатності. При цьому незаслужено мало уваги надається застосуванню методу тонкошарової хроматографії (ТШХ). З використанням методу ТШХ досліджували стабільність вітаміну C у разі нагрівання й за дії оцтової кислоти (умови консервування), а також вміст вітаміну C у продуктах харчування, які вживаються найбільше після їх тривалого зберігання (лимон, яблуко, картопля, буряк) і можуть бути джерелом вітаміну C у зимово-весняний період. Дослідження, проведені за допомогою йодометричного методу шляхом прямого титрування, показали задовільну збіжність з результатами, одержаними за методом ТШХ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Сиза О. 
Екстракт із коріння кульбаби лікарської як перспективна сировина у виробництві харчових концентратів / О. Сиза, А. Кичка, Т. Гусол, О. Савченко // Техн. науки та технології. - 2018. - № 3. - С. 231-239. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л97-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
17.

Савченко О. 
Технологія виготовлення житньо-пшеничного хліба на заквасках із використанням перцю болгарського сухого / О. Савченко, М. Лемеш, Д. Гунько, О. Сиза, В. Челябієва // Техн. науки та технології. - 2018. - № 4. - С. 230-237. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Харчова промисловість із кожним роком стрімко розвивається в усіх напрямках, особливо в напрямку підвищення харчової цінності хлібобулочних виробів. Коливання якості сировини, прискорені технології з використанням поліпшувачів і консервантів, проблема дефіциту в борошняних напівфабрикатах вітамінів, мікро- та макроелементів зумовлюють зниження якості хлібобулочних виробів. У наукових публікаціях показано перспективність введення в рецептуру хлібобулочних виробів рослинних компонентів із високим вмістом біологічно активних речовин, які підвищують харчову цінність готової продукції та поліпшують технологічні показники хліба. Уваги для розв'язання проблеми дефіциту в борошняних напівфабрикатах вітамінів, мікро- та макроелементів заслуговує овочева сировина. Одним із перспективних напрямків наукових досліджень є використання у хлібопекарській справі перцю Болгарського. Аналіз публікацій показав, що на сьогодні перець Болгарський сухий не одержав значного поширення за використання як поліпшувач. Завдання дослідження - розробка технології виробництва житньо-пшеничного хліба на заквасках спонтанного бродіння з використанням сухого перцю Болгарського. Розроблено рецептуру приготування житньо-пшеничного хліба на заквасці спонтанного бродіння з додаванням перцю Болгарського сухого в кількості від 2 до 6 % до маси борошна. Встановлено, що під час молочнокислого бродіння в заквасках та тісті збільшується вміст вітаміну C, вільних амінокислот та зменшується кількість важких металів. Показано доцільність використання перцю Болгарського в технології житньо-пшеничного хліба для підвищення ферментативної активності молочнокислих бактерій, скорочення тривалості технологічного процесу. Одержані зразки житньо-пшеничного хліба з додаванням Болгарського перцю сухого мають приємні органолептичні властивості, пористу м'якушку, привабливий колір із золотистою скоринкою. Досліджено підвищення харчової цінності житньо-пшеничного хліба шляхом введення перцю Болгарського сухого подрібненого. Добавка збагачує вироби вітамінами, макро- і мікроелементами, не викликає зниження споживчих і технологічних властивостей хліба. Використання перцю Болгарського підвищує ферментативну активність молочнокислих бактерій, що скорочує тривалість технологічного процесу приготування хліба.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л838-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
18.

Корольов О. О. 
Експериментальне визначення стану текстильних матеріалів десантної парашутної системи Д-5 серії 2 після тривалого зберігання. Повідомл. 2. Статистичні характеристики результатів вимірювання показників строп основного парашуту / О. О. Корольов, І. М. Сила, В. В. Гейко, О. І. Сиза // Авіац.-косм. техніка і технологія. - 2021. - № 6. - С. 4-11. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Проаналізовано масив експериментальних даних навантаження та видовження при розриві строп основного парашуту десантних парашутних систем Д-5 серій 2 1973 і 1974 рр. виготовлення після їх тривалого зберігання з нульовим (невичерпаним) ресурсом. Мета роботи - на основі статистичного аналізу результатів вимірювань визначити співвідношення впливу зовнішніх чинників, пов'язаних із природними факторами старіння полімерів, і внутрішніх, що обумовлені похибками в процесі вимірювання. Завдання: визначити ступінь впливу внутрішніх і зовнішніх факторів на процес і результат вимірювання показників. Використано вдосконалену методику відбору точкових проб досліджуваних зразків десантних парашутних систем Д-5 серій 2 для проведення лабораторних досліджень за визначенням навантаження при розриві та видовження при розриві строп основного парашуту. Вимірювання проводились на машині розривній марки ИР 5047-50М2С, клас точності - 0,5 для діапазону вимірювань від 0,5 до 5 кН. Об'єм партії склав 25 парашутних систем, всього 250 елементарних проб. Масив емпіричних даних оброблено математико-статистичними методами пакета програм Використано описову статистику з надбудови Пакета Аналізу MS EXCEL. Отримано наступні результати. Відносна похибка результатів вимірювання навантаження при розриві строп куполів парашутів 1973 р. виготовлення склала +- 5,0 %, для парашутів 1974 р. виготовлення - +-3,8 %. Відносна похибка результатів вимірювання видовження у разі розриву строп куполів парашутів 1973 р. виготовлення склала - 2,9 %, для парашутів 1974 р. виготовлення +- 3,3 %. Із урахуванням того, що прилад для вимірювання має похибку +- 0,29 % за паспортом, яку можна вважати систематичною, загальний рівень невизначеності є прийнятним для звичайних вимірювань у техніці. Встановлено, що основними чинниками появи випадкових похибок у процесі вимірювання навантаження у разі розриву та видовження у разі розриву строп основного парашуту є зовнішні фактори, обумовлені станом структури шнура та змінами у внутрішній будові полімеру.


Індекс рубрикатора НБУВ: М377 + Ц651.474

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24839 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
19.

Корольов О. О. 
Експериментальне визначення стану матеріалів парашутної системи Д-5 серії 2. Статистичні характеристики міцності тканини основного парашуту / О. О. Корольов, І. М. Сила, О. І. Сиза, В. В. Гейко // Системи озброєння і військ. техніка. - 2021. - № 4. - С. 33-39. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ц651.474

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25328 Пошук видання у каталогах НБУВ 


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського